Äldre Resenärer Allmänt Comunity Demografiska Familj med barn Geografi Johannesburg Kapstaden Människor Personliga Resetips Resmål Säsong Sommaren Sydafrika Våren Yngre resenärer

Tillgänglig Sydafrika: Äventyr i min rullstol av Iain Fryatt

Handiscover
accessible south africa-cape town
Läs om vår gästbloggare Iain Fryatt rullstolsäventyr i Sydafrika, besöker tillgänglig Kapstaden, Johannesburg och KrugerParken

Never Ending World Tour – Tillgänglig Sydafrika

“Åh de platser du ska gå” – Dr Seuss

Jag har alltid drömt om tillgängligt sydafrika. Jag har ett funktionshinder (Friedreichs Ataxi) och trots detta planerar jag att resa runt i Världen, ta in så många länder som jag kan och lika deltar i så många äventyr.

Från att följa webbplatser som Handiscover, är det fantastiskt att se att jag inte är den enda funktionshindrade person att tänka på detta sätt.

Besöker Tanzania för att vandra upp Mount Kilimanjaro i 2014 (https://www.facebook.com/iainskilichallenge1) whetted min aptit att se mer av skönheten i Afrika. Förra året jag haft underbara upplevelser i Mauritius och i år bestämde jag mig för att se vilka äventyr tillgängliga Sydafrika skulle hålla för mig.

Organisera min resa

Denna resa var baserad runt tre centra, Johannesburg, Kapstaden och Kruger Park. Som alltid, min pappa, hans partner och jag reste tillsammans.

Vi använde Handiscover-webbplatsen för att hjälpa till att hitta boende i både Johannesburg och Kapstaden. Handiscover gjorde söka efter lämpliga rullstolsanpassat boende så mycket lättare att jag har upplevt tidigare. Deras betygssystem för boende hjälpte mycket i vårt val av lämpliga ställen att bo på. Inga flerwheelchair accessiblebokning ‘ rullstolsanpassad ‘ boende online bara för att komma fram och bli strandsatta eftersom det finns oväntade trappor till receptionen, undersized hissar för liten för att rymma rullstolar och även steg från sovrummet till ensuite badrum!!

Vi flög från London Heathrow till vår första bas i Johannesburg med KLM , ett företag som vi har använt flera gånger tidigare, och har alltid funnit vara till stor hjälp. Vid detta tillfälle var vårt flyg försenat på grund av hårt dåligt väder och vi missade vår anslutning till Johannesburg. KLM kunde sätta oss upp över natten i ett närliggande hotell som uppfyllde mina funktionshinder behov och överförde oss från flygplatsen till hotellet och igen till flygplatsen följande morgon. Smaskig kvällsmål och frukost ingår naturligtvis. J

Johannesburg

Jag hittade Johannesburg (även Jo’burg eller Jozi) att vara en vänlig, varm och levande stad med massor av historia och mycket att se och göra där. Vi hade redan ordnat tillgänglig transfer från flygplatsen till vårt valda boende genom en kontakt vi hade turen att ha i Jo’burg.

Taxichaufför

http://www.maxi-taxisa.co.za/ vi hittade Driver Selema (+27) 0829 685357 och Driver John (+27) 07934 23752 att upplevas med att hjälpa personer med funktionshinder och deras transport var tillräckligt stor för att rymma en delvis fällbara rullstol, 3 vuxna och 3 stora resväskor. Vi fann dem vara säkra, ärliga och hänsynsfull förare.

Indirekt genom Handiscover, hittade vi en härlig pensionat och spa kallas på Hands On Retreat i Craighall, med en ensuite rulle i dusch. Det är relativt centralt och vi kunde turnera Jo’burg, från denna bas.

Apartheidmuseet

Vi besökte Apartheidmuseet och vid ankomsten tilldelades vi tre antingen en “vit” biljett eller en “icke vit” biljett, biljetterna som bestämmer vilken ingång vi var tvungna att använda – en lättsam, men tankeväckande, introduktion för vad som skulle följa.

Webbplats:

https://www.apartheidmuseum.org/ Apartheidmuseet- Inget behov av att boka i förväg

Soweto

Nelson Mandela hus

I Soweto (South Western Townships att använda sitt ursprungliga namn) besökte vi Nelson Mandela’s House. Detta är helt rullstolsanpassat och erbjuds rabatt för dem med funktionshinder. Jag blev förvånad över hur litet huset var, men också hur mycket som var packat i ett så litet utrymme, inklusive en stor hund!.

nelson mandela house with dogApartheid museum Accessible Johanesburg

Webbplats

http://www.mandelahouse.com/ Nelson Mandelas hus i Soweto- Inget behov av att boka i förväg

Hector Peiterson-monumentet

Även i Soweto, drog vi nytta av närheten till Hector Peiterson Monument, ett minnesmärke över en mörk händelse i sydafrikas historia som vi hade lärt oss mer om på Apartheid museum. Minnesmärket är i det fria och är gratis att besöka men du skulle behöva hjälp för att komma nära själva minnesmärket.

Webbplats

http://www.gauteng.net/attractions/hector_pieterson_memorial_and_museum/ Hector Peiterson Monument. Gratis ingen bokning krävs

Andra platser att besöka

Vi besökte många andra platser under vår vistelse i Jo’burg inklusive Carlton Centre Tower (den högsta byggnaden i Afrika- rullstolsanpassad via en hiss), Gold Reef City (fun park med en möjlighet att ta ett besök ner en guldgruva) och naturligtvis inte glömma upplevelsen av de fantastiskt avslappnande massage på Hands On Retreat och Spa!

Webbplats

http://www.gauteng.net/attractions/carlton_centre Carlton Centre Tower- inget behov av att boka i förväg

Även om vi gjorde bra nytta av min rullstol Freewheel runt på gatorna, blev vi positivt överraskad över hur liknande rullstol tillgänglighet var i Jo’burg jämfört med Storbritannien.

Kapstaden

Sydafrikas Mother City, med sina underbara stränder, vingårdar i överflöd och naturligtvis natursköna nationalparker fångar människors hjärtan. Det fångade verkligen min.

Att ta sig dit

Vi flög från Jo’burg till Kapstaden med flysafair. Vår erfarenhet på Jo’burg Tambo och med flygbolaget vi använde var inte så smidigt flytande som vi skulle ha velat. Omvänt, vid vår återkomst, den hjälp som ges på Cape Town Airport och Jo’burg Tambo var mycket bra. Att resa med flyg kan vara så för alla passagerare antar jag, ibland måste man bara “flina och bära det”!

Vi möttes på Cape Town International Airport av Alfie, från Epic Enabled, som körde oss till deras pensionat, Epic House.

Tillgänglighetsanpassat boende

Epic House mötte mina behov som rullstolsanvändare, alla faciliteter är på en nivå och tillgänglig.

Jag hittade Alfie och Sabine utmärkta värdar, inte bara för att de kunde hjälpa mig att besöka många av Kapstadens attraktioner, men också för att de visste hur man förhåller sig till en rullstolsanvändare, en sällsynt färdighet!!

Utsikten i och runt Kapstaden är fantastisk och de två bästa ställena att uppskatta dessa är från Signal Hill (en populär plats för skärmflygning, även för rullstolsanvändare!!), och Table Mountain National Park.

Taffelberget

Du kan gå till toppen av Taffelberget, och vissa gör det, men den mest populära vägen är via linbanan, en spännande upplevelse och lättillgänglig .

En gång på toppen av Table Mountain utsikten är fantastisk och min rullstol Freewheel sattes genom sina steg igen.

Table Mountain Cape Town viewTable Mountain Cape TownBoulders Beach penguins Cape Town

Robben ön

Ingen vistelse i Kapstaden är komplett utan ett besök på Robben Island.

Färjeresan till ön gjordes underhållande som vi åtföljdes av sälar som vi lämnade han hamn.

Rundturen på ön var mycket informativ, både på bussen, en hiss är tillgänglig för att få på och av bussen, och inom fängelset.

Överraskande fann jag att ön hade en optimistisk atmosfär till det; fulla av hopp inför framtiden.

Webbplatser:

http://webtickets.co.za/events/tourism/robben-island-museum-tour/76219 Robben ön bokning

https://www.sanparks.org/parks/table_mountain/ Table Mountain National Park, Boulders Beach (pingvinkoloni), Cape of Good Hope National Park, och Signal Hill – Bokning i förväg hjälper

 

Stellenbosch

Även i Kapstaden gick vi också vinprovning i Stellenbosch, var Merlot min favorit; besökte pingvinerna i Simons Town, stranden nås av en dekorerad gångväg; besökte Cape of Good Hope National Park och Cape Point, inklusive en resa på Flying Dutchman Funicular till toppen av Cape Point och en härlig lunch på Two Oceans Restaurant med utsikt över Indiska oceanen och Atlanten (ledtråden är i namnet!!); en promenad runt V + A Waterfront, molnen rullande bort av Table Mountain ger en bakgrund till restauranger, bås och gatuunderhållare.

På alla de platser vi besökte jag hittade personalen (till exempel på färjan över till Robben Island) mycket hjälpsam och tillmötesgående. För att komma runt jag hittade min Freewheel av stor hjälp särskilt på Robben Island (viktigt), Taffelberget och Cape of Good Hope National Park. Men, som med Jo’burg, tillgänglighet igen var positivt jämförbar med Storbritannien, särskilt i köpcentra och tillgängliga toaletter.

Kruger parkerar

När det gäller vilda djur är Kruger erkänd som en av världens största nationalparker.

Ta sig dit

Vi bokade direkt, via parkens hemsida, och bodde i en tillgänglig stuga i Skukuza Camp. Även om Kruger Park har en egen flygplats, valde vi att drivas från Jo’burg till Kruger Park så att vi kunde se den vackra landsbygden som SA har att erbjuda. Resan från Jo’burg till Kruger Park tar cirka 4-5 timmar med ett urval av bensinstationer som alla hade rullstolsanpassade faciliteter.

Även om turfordonen inte var tillgängliga, var guiderna och förarna mer än glada att hjälpa till att lyfta mig in och ut, vilket innebar att jag kunde dra full nytta av de olika safari-enheter som fanns; soluppgång, solnedgång, nattetid och hela dagen.

Accessible Kruger ParkDjurlivet

Djuren var fantastiska och alla de stora fem kom ut för att se oss! (Afrikanskt lejon, afrikansk elefant, Cape buffalo, afrikansk leopard, och noshörning.)

Vårt bestående minne är från nattetidsturen.

När turnén började vi ifrågasatte vad vi skulle se på natten när, när vi vände ett hörn, vi kom på två manliga lejon, som ligger i mitten av vägen!

Medan vi utnyttjade fototillfället köpte guiden till vår uppmärksamhet lejon ryter i fjärran.

På hans begäran förblev vi alla tysta.

Inom några sekunder, de två lejonen, som bara var cirka 5 till 10 meter från oss, vrålade som svar!

Ett oförglömligt ögonblick!!

Webbplats

https://www.sanparks.org/parks/kruger/ Från denna hemsida kunde jag ta reda på att jag kunde boka en rullstolsanpassad stuga i Kruger Park direkt och ordna safari enheter

Tankar

“Jag har inte varit överallt, men det är på min lista.” – Susan SontagPlanning my next adventure

Besöker tillgängliga Sydafrika var en upplevelse jag aldrig kommer att glömma och jag kan inte rekommendera Sydafrika nog.
Som Lonely Planet säger “Det är något om regnbågen nation som bara griper tag och kommer inte släppa taget”.

Nu till mitt nästa äventyr ……….

För denna resa till SA jag hittade följande webbplatser oerhört hjälpsam:

Tillgänglighet:

http://www.rollingsa.co.za/ beskriver många aktiviteter tillgängliga för rullstolsburna.

https://www.handiscover.com/ en indikation på vilket boende som skulle vara lämpligt för mig.

https://www.handsonretreat.co.za/ Indirekt genom Handiscover hittade vi Hands On Retreat, vilket gav oss tillgängligt boende under vår vistelse i Jo’burg

http://epic-enabled.com/ Genom Handiscover hittade vi Epic House i Kapstaden och deras systerföretag, Epic Enabled.

Utrustning

https://www.gofreewheel.com/ Frihjul

Resa

https://www.klm.com Klm

https://www.schiphol.nl/en/ Flygplats Schipol.

Olika

http://www.southafrica.net/za/en/articles/entry/article-southafrica.net-gold-reef-city Gold Reef City-Inget behov av att boka i förväg

http://www.lonelyplanet.com/ Ensam planet

 

 

Add Comment

Click here to post a comment