Affiliates Äldre Resenärer Allmänt Demografiska Familj med barn Geografi Kuster & Klippor Reseplanering Resetips Resmål Säsong Sommaren Sön Säkerhet Stränder Yngre resenärer

Sun Safety Awareness – Hur man är sol kunniga i sommar

Visste du att den här veckan är Sun Awareness Week? Vi har dragit ihop lite information från experterna för att hjälpa dig att vara säker i solen.

Hur man håller sig säker i solen

 

Hur mycket vet du om solsäkerhet? Enligt en färsk undersökning av British Association of Dermatologists (BAD), mer än en av tre (35%) Britter har varit solbrända under det senaste året medan i Storbritannien. 28 procent av dessa var solbrända tre eller fler gånger. Vi är ännu mer benägna att vara solbrända utomlands, med nästan hälften av människor som har varit utomlands under de senaste tolv månaderna blir solbränd medan borta (46 procent).

Varje år BAD köra en nationell kampanj kring hudcancer. Denna viktiga kampanj pågår från april till september (inklusive Sun Awareness Week som i år var 8 – 14 maj) och kombinerar både förebyggande och detektionsråd. Som ett erkännande av detta har vi gjort en del grävande för att hitta de bästa tipsen och råd som erbjuds från experterna för att se om vi kan sprida lite ljus (ursäkta ordvitsen!) på att vara säker i solen.

Skugga

Undvik middagssolen. Solstrålarna är starkast mellan 11:00 och 15:00 under sommarmånaderna. Det är lämpligt att spendera tid i skuggan under denna tid.

Var medveten: Inte alla skugga är lika skyddande. Skin Cancer Foundation föreslår “Om du kan se solljus, söka skuggan”.

Kläder

Kläder är ett av de bästa sätten att skydda din hud från solen. Välj lätta tyger och färger. Tyger med en nära väv (där du inte kan se igenom) erbjuder mer skydd, liksom långa ärmar, byxor eller långa kjolar.

Var medveten om: Gamla, slitna eller våta kläder kan ge mindre skydd.

Hattar

Välj en bred brimmed hatt för att skydda ditt huvud och hals. Om en keps är mer din grej – så se till att skydda din nacke och öron med solskyddsmedel. Det är uppenbart men välj en hatt du faktiskt gillar så att du är mer benägna att bära den!

Var medveten: Hattar med tyg du kan se genom låt UV-strålarna igenom. På tal av erfarenhet, en bränd hårbotten är inte roligt alls!

Ögon

Föreningen för optiker har producerat en användbar 60 andra video om att skydda ögonen från skadligt UV-ljus och har utfärdat tre steg för att skydda ögonen mot solskador:

  1. Bär CE-märkta solglasögon, även om du använder kontaktlinser med ett UV-filter.
  2. Lägg till extra skydd med en bred brättad solhatt.
  3. Titta aldrig på solen direkt, även om det bara är i några sekunder.

God kvalitet wrap runt solglasögon rekommenderas för att säkerställa skydd vid sidan av dina ögon.

Var medveten: UV-strålar studsar av glasskärmarna på våra smartphones eller surfplattor. Även om ytan är liten, som vi håller den nära våra ögon vi ökar exponeringen för reflektion. Var noga med att bära 100% UV-skydd solglasögon.

Solskyddsmedel

De tre viktigaste etiketterna att hålla utkik efter på våra solskyddsmedel är:

SPF: Solskyddsfaktor (solkrämens förmåga att filtrera bort UVB)
UVB: Ultraviolett B-strålning
UVA: Ultraviolett En strålning

Care in the Sun förklarar att UV-strålar är osynliga strålar från solen som kan skada din hud och även dina ögon. UVA-skydd i solskydd mot åldrande genom att filtrera bort UVA. Där ett solskydd har ett UVA-stjärnsystem (0-5), rekommenderas att leta efter en stjärnklassning på 4 eller fler. För maximalt skydd, välj ett brett spektrum solskyddsmedel som filtrerar bort både UVA och UVB-strålning och har SPF på minst 15 (för vuxna) och SPF 30-50 + för barn.

En World UV-app kan laddas ner för att hjälpa dig att hålla ett öga på solens strålar och när de når skadliga nivåer. Appen har utvecklats av BAD och Met kontoret och ger levande UV-betyg var som helst i världen.

Så vad vet vi?

  • Du bör applicera din solskyddskräm generöst minst 30 minuter innan du går utomhus. De flesta människor gäller för lite vilket resulterar i 50-80% mindre skydd än vad som anges på flaskan.
  • Du bör ansöka igen minst varannan timme
  • Du bör använda ett belopp som motsvarar storleken på en golfboll och tillämpa frikostigt för att täcka hela kroppen
  • Solskyddsmedel har ett utgångsdatum. Hållbarheten visas på etiketten av en symbol för en pott med bokstaven M och ett nummer som är antalet månader solskyddsmedel kommer att pågå när den har öppnats.
  • Det är viktigt att komma ihåg att inget solskydd ger 100% skydd mot UV-strålar

Var medveten om: Medan många sollotion är vattenresistenta, de är inte friktionsbeständiga och kan därför gnugga bort när handdukstorkning.

Vad ska man göra om man får solbränna?

Först och främst bör du komma ut ur solen och stanna inomhus. Varefter du kan svamp öm hud med kallt vatten och applicera efter sol eller kyla lotion. Bär lätta löst sittande kläder för att undvika att irritera huden och drick mycket vatten.

Var medveten: Se till att söka läkare om du mår dåligt eller hudblåsorna.

Värmeutmattning och Värmeslag

Värmeutmattning är resultatet av över ansträngning i höga temperaturer, där du blir mycket varm och börjar förlora vatten eller salt från kroppen. Detta leder till symtom inklusive känsla av svimning eller yrsel, trötthet och svaghet, huvudvärk, muskelkramper och hävning svettning.

Värmeslag är där kroppen inte längre kan kyla sig själv och en persons kroppstemperatur blir farligt hög (solsting är när detta orsakas av långvarig exponering för direkt solljus).

Var medveten: Värmeutmattning och värmeslag kan vara allvarliga om den inte behandlas snabbt. Detaljer om vad du ska göra om du märker att någon har tecken på värmeutmattning kan hittas via NHS Val.

Add Comment

Click here to post a comment