Comunity Demografiska Geografi Kalifornien Människor Podcast Resetips Säsong Skandinavien Sommaren Stockholm Sverige Usa Vintern Yngre resenärer

Poddsändning: Rullstolsåkare & Mentor för Tillgänglighetsanpassade resor

Sebastian Forsen, Wheelchair Skier & Mentor For Accessible Travel

Podcast Episode 09: Sebastian Forsén, Rullstolsskidåkare & Mentor För Tillgänglighetsanpassad Resa

Sebastian Forsén är inte en känd idrottsman eller Paralympian, men han har visat otrolig motståndskraft och stark vilja att övervinna de hinder som presenteras för honom. När han var 19 år gammal åkte Sebastian ut med en olycka när han åkte skidor, vilket lämnade honom i rullstol. Sedan dess har han rest världen över och deltagit i många olika sorters sporter. Han arbetar också för ett rehabcenter i Sverige, där han undervisar funktionshindrade hur man anpassar sig till livet i rullstol. Sebastian har också en vision om att skapa och planera resvägar för tillgängliga gruppresor.

Sebastian är baserad i Stockholm och tror att det är en av de vackraste städerna i världen. Det finns dolda badplatser, bra mat och lokalbefolkningen är glada – särskilt på sommaren. Att vara en ivrig simmare och en rullstolsanvändare kan det vara svårt att hitta bra ställen att komma i vattnet. Det finns dock så många vattendrag och sjöar i hela Stockholm som är bra för att bada med enkel åtkomst. Förutom att simma är Sebastian en ivrig skidåkare. Skidåkning sedan 3 års ålder, sebastian tror att det är något som definierar vem han är. Ironiskt nog var det på grund av en snowboard olycka som Sebastian bröt ryggen och slutligen blev en Paraplegic. Sebastian har sedan dess börjat åka skidor, och på så sätt har visat imponerande mental styrka genom att fortsätta att göra det han älskar trots sin livsförändrande skada.

Sebastian Forsen, Wheelchair Skier & Mentor For Accessible Travel

Anpassning till livet i en rullstol

Sebastians skada var extremt svår i början, de anpassningar han hade att göra i sitt liv var djupgående. Att vara så aktiv i sport, skadan kom som ett stort hinder för Sebastian. Samtidigt som man går till rehab, träffade Sebastian en massa människor inklusive rullstol instruktörer som låter honom veta att det finns många sporter för rullstolsanvändare. Det var en upplysande insikt för Sebastian som han upptäckte att hans liv inte var över och att han fortfarande kunde delta i många av de sporter han hade gjort innan skadan. Det var inte långt efter rehaben som Sebastian började åka skidor. Sebastian tycker om att tro att hans liv är samma som det var innan skadan, han bara gör saker lite annorlunda.

 

“Livet är inte över. Det är bara att anpassa sig lite.”

 

Rullstol Resor

Sebastian vet att det alltid kommer att bli svårt att resa i rullstol. Du kan aldrig vara säker på tillgänglighetsnivån för den destination du reser. Sebastian måste göra mer forskning innan du reser. Genom att titta på vad andra rullstolsanvändare har sagt om destinationen är en stor källa till information. I vissa fall tycker Sebastian att när en plats inte är särskilt rullstolsanpassad är det ett bra tillfälle att lära sig nya tekniker när det gäller att manövrera runt i sin rullstol. Oavsett tillgänglighet anser Sebastian att resande är oerhört viktigt för lärande och självtillväxt.

Sebastian berättar en resa han tog till Amerika bara 3 år efter sin skada. Han och hans vänner gjorde en road trip upp och ner på västkusten, gå till stranden och se levande musik. Han säger att resan var det roligaste han hade haft i sitt liv fram till den punkten. Detta fick Sebastian att inse att sitta i rullstol inte skulle hindra honom från att resa och njuta av sitt liv till fullo.

Sebastian Forsen, Wheelchair Skier & Mentor For Accessible Travel

Rehabilitering Arbete

Sebastian arbetar som förebild för en organisation som heter Active Rehabilitation. En förebild är någon som suttit i rullstol länge och har erfarenhet av att manövrera rullstol. De arbetar som utbildare och instruktörer lära människor hur man anpassar sig till livet i rullstol. Detta inkluderar hur man gör överföringar från sängen till rullstolen, hur man använder olika tekniker och även hur man deltar i vissa sporter. Sebastian säger att det är viktigt för rullstolsburna att se att det är möjligt för någon med en ryggradsskada att göra sådana saker.

Förutom den fysiska rehabiliteringen lär Sebastian även ut värdefull information via föreläsningar gällande livet med rullstol och vad som är möjligt. Han har en klass specifikt om resor som inkluderar vad saker du bör tänka på när du reser och hur man förbereder sig innan du tar en resa. Sebastian fungerar som ett verkligt exempel som visar sina elever vad som är möjligt i rullstol. En stor del av rehabiliteringen fungerar som ett stödnätverk och att vara där för att svara på eventuella frågor som eleverna har i någon aspekt av livet.

Sebastian Forsen, Wheelchair Skier & Mentor For Accessible Travel

Inga gränser för att resa

Sebastian har märkt att folk slutar resa efter sin skada. Han vill försäkra rullstolsburna att det är möjligt att resa jorden runt och njuta av livet till fullo oavsett om du behöver rullstol.

Sebastian är mest stolt över sitt tänkesätt och inställning till livet. Han är stolt över det faktum att han inte komplicerar och övertänka saker i livet.

 

 

Sök där du vill gå nedan och använd vår kod Travel30 för att få 30 GBP av din första bokning med Handiscover!

 

Add Comment

Click here to post a comment