Comunity Demografiska Familj med barn Geografi Människor Podcast Prag Resetips Säsong Sommaren Storbritannien Våren Venedig

Podcast: Rullstolsresetips

Wheelchair Travel Tips, With Mat Goodwin

Podcast Episode 04: Rullstol Resetips, med Mat Goodwin

Rullstolsanvändare, Mathew Goodwin är en brittisk trapshooter och tränare tävlar internationellt i Para / Olympic Trap. Mat är också en VM-guld och Silver medaljör, 3 gånger Världsrekordhållare och Världsmästare i 3 man team händelse. 1996, när han var 18 år gammal, blev Mat förlamad efter att han varit inblandad i en bilolycka. Efter att ha kommit till rätta med sitt funktionshinder och övervinna denna enorma känslomässiga och fysiska svårigheter Mat är nu en professionell lera shooter, reser över hela världen tävlar.

 

Fördelarna med funktionshindrade resor

En av de mest exotiska platser Mat har varit är Venedig, Italien där han reste till på sin smekmånad, någonstans han alltid velat gå. Som rullstolsburen, mat önskade att han hade bättre planerat resan på grund av antalet broar och steg i Venedig. Men det var allt han hade förväntat sig att det skulle vara, säger han arkitektur, vattenvägar och kanaler var fantastiska. En av anledningarna Mat anser resor är viktigt är att det har potential att vidga vyer, människor kan bryta ut från status quo i hemlivet, arbete och rutin.

Paralympic Wheelchair User, Mat Goodwin
Paralympiska rullstolsanvändare, Mat Goodwin

 

Sedan den skadades 1996 har rullstolstillgängligheten förändrats dramatiskt. Trots att den typ av kille som gillade att komma ut där, efter hans olycka och därefter kräver en rullstol, allt inklusive resor verkade omöjligt. Han insåg senare att detta inte var fallet och att resa och se nya platser du bara måste hitta ett sätt.

För Mat att övervinna dessa hinder var att ge för honom. Mat föredrar faktiskt att vara oberoende när du reser eftersom detta ger honom en känsla av prestation och egenmakt. Förmågan att ta kontroll och att vara självförsörjande är det som ger Mat stort självförtroende.

 

“Du måste ta kontroll. Jag fann det ge att vara helt självförsörjande när du reser.”

 

Tips för resande rullstolsanvändare

År 2000 åkte Mat på sin första utlandsresa efter olyckan. Visserligen gick hans första resa med rullstol inte särskilt bra. Bagagehantorna hade placerat sin stol på karusellen istället för att föra den till honom i slutet av flygningen. Istället var han tvungen att gå på en gammal rullstol och få skjuts genom flygplatsen av en av flygplatsens anställda, som han ansåg var ganska förnedrande.

För att undvika denna typ av problem, mat råd är att vara bestämd och se till att folk lyssnar och inser vad det är som du behöver. Han säger att hålla ett öga på tiden så på ca 30 minuter före flygningen måste du se till att berätta för flygvärdinnan att påminna piloten att berätta för bagagehanterare att inte sätta din rullstol på bagagekarusellen.

Mat har funnit att han bör vara artig i denna situation eftersom det inte är något som vissa människor är vana vid. Om du kan få meddelandet över och ge milda påminnelser då du inte tenderar att stöta på dessa problem. Men för resenärer som inte är lika erfarna, det är att ha förtroende att säga ifrån och förklara din situation för de berörda personerna.

Mat försöker forska så mycket han kan innan han reser, han gillar inte att lämna det till andra människor. Nyckeln är att organiseras och se till att allt täcks så att saker och ting löper så smidigt som möjligt.

 

En oförglömlig men skrämmande upplevelse

En av Mats oförglömliga upplevelser var när han reste till Prag på 90-talet. Han hade köpt en GPS-enhet, som var sällsynta på den tiden, och efter ankomsten till flygplatsen drogs han åt sidan och flygplatsens säkerhet sökte hans väska. De hittade GPS:en och var förvirrade över vad det var.

Vid denna punkt, Mat tyckte det var okej att lämna men helt plötsligt en säkerhetsvakt kom fram till honom och höll en AK47 till bröstet. Mat beordrades sedan att sitta ner med händerna upp medan en annan säkerhetsvakt närmar sig honom med ett ultraljud enhet och fortsätter att utföra tester på Mat rullstol.

När någon slutligen förklarar för Mat på engelska vad som hände han får veta att de misstänkte Mat rullstol som skall fyllas med sprängämnen och de trodde att GPS-enhet de hade upptäckt var detonator. Då trodde Mat att han inte skulle komma ut från flygplatsen levande. Men nu är det bara en av hans favorit resehistorier han gillar att dela.

 

Trots sin framgång som en professionell fälla shooter som ett resultat av de enorma utmaningar han har ställts inför och övervinna, Mat är mest stolt över sina barn och att vara en far. Mat förkroppsligar vad som krävs för att höja sig över livets svårigheter och att bli den stora idrottsman, person och pappa han är idag.

 

Sök där du vill gå nedan och använd vår kod Travel30 för att få 30 GBP av din första bokning med Handiscover!

 

Add Comment

Click here to post a comment