Comunity Demografiska Geografi Människor Podcast Resetips Säsong Sommaren Yngre resenärer

Podcast: Rullstolsanvändare & kronisk sjukdom Blogger

Natasha Lipman, Wheelchair User And Chronic Illness Blogger

Podcast Episode 13: Natasha Lipman, rullstolsanvändare & kronisk sjukdom Blogger

Natasha Lipman är en kronisk sjukdom bloggare och Instagrammer från London. Hon skriver om sina erfarenheter av att navigera kronisk sjukdom som hon gör sin väg in i trettioårsåldern. Natasha började blogga 2013 som ett sätt att hantera sina känslor om sina kroniska sjukdomar. På den tiden var hon tyvärr slå “botten” hälsomässigt och kämpade för att klara. Vid 24 års ålder trodde Natasha verkligen att hennes liv var över. Hon trodde att hon aldrig skulle kunna fungera tillräckligt bra för att ha någon form av socialt liv, än mindre arbete.

Natasha är nu journalist för ett stort programföretag, som arbetar deltid hemifrån. Hon startade ett ungdomsjournalistikprojekt hemifrån, inklusive att vara med och grunda den första onlineplattformen för unga libyer att tala om sina erfarenheter av revolutionen. Detta vann henne en resa till Indien för att träffa Richard Branson med Virgin Media Pioneers. Genom sitt skrivande är Natashas mål att dela med sig av sina erfarenheter av hur hon klarar av kroniska sjukdomar. Hon syftar till att dokumentera upp-, nedgångar, och allt däremellan.

Natasha Lipman And Her Wheelchair

Sen diagnos

Natasha har haft Ehlers-Danlos syndrom hela sitt liv, vilket är en bindvävssjukdom. Hon fick dock inte diagnosen förrän vid 21 års ålder när hon råkade träffa en ny sjukgymnast. Hon kände igen symptom och rekommenderade Natasha se en konsult. Natasha tog hennes råd, såg en konsult, och fick så småningom diagnosen. Med tiden förvärrades hennes symtom, och 2013 fick hon diagnosen Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome (autonom dysfunktion) och histaminintolerans. I november 2015 fick Natasha också diagnosen ME, tack vare efterpepep viral trötthet.

Natasha Lipman And Her Wheelchair

Livsförvandling

Natasha befann sig i en rutin att driva sig själv för hårt och sedan slutligen kraschar ut i månader efter. När hon landade sin dröm journalistik jobb hon insåg även ta en taxi och gå runt på kontoret var för mycket för henne. Det var på denna punkt som hon äntligen kom till rätta med det faktum att en rullstol skulle vara användbart.

Fram till denna tid Natasha hade tron att om hon arbetade tillräckligt hårt hon kunde hindra hennes kropp från att minska. Hon insåg att ha en rullstol helt kan förbättra hennes livskvalitet. Hon skulle kunna förebygga smärta och trötthet. Natasha ser det som en livsförändrande upplevelse eftersom det har tillåtit henne att ha ett liv igen.

Blogga om hennes sjukdomar, för Natasha, började som en katharsis. Det var ett sätt att hålla upptagen medan hon hade att göra med sin trötthet. Hon säger att det var en naturlig utveckling som ett resultat av hennes funktionshinder.

Natasha har arbetat för några fantastiska företag och välgörenhetsorganisationer. Hon skapade också en internationell ungdomsutbildning och journalistik utbildning plattform, som vann henne en resa till Indien för att träffa Richard Branson med Virgin Media Pioneers. Från detta kom det första online-projektet för ungdomar som deltar i den libyska revolutionen att berätta sina historier.

Natasha Lipman And Her Wheelchair

Synliga och osynliga funktionshinder

Att resa med funktionshinder resulterar i många utmaningar. Natasha har bara varit rullstolsburen sedan hon var 21. Som ett resultat har hon sett båda sidorna av resor med en synlig och osynlig funktionshinder.

Hon märkte att när de kom till flygplatser utan rullstol var flygplatspersonalen mindre ackommoderande. Till viss del tog de inte Natashas funktionshinder på allvar och var ovilliga att ge lämplig hjälp. Men när hon började resa med rullstol blev hennes upplevelser på flygplatser mycket bättre och hon kände att hon möttes av mer entusiastiskt stöd.

Natashas råd till personer med funktionshinder när de reser är att göra så mycket forskning i förväg. Läs till exempel recensioner online, tala med andra personer med funktionshinder och boka åtkomstbehov i förväg. Natasha säger att det är verkligen viktigt att vara stark och stå upp för dig själv i situationer där du tror att du kanske inte får den hjälp som du behöver.

Natasha Lipman And Her Wheelchair

Resor Höjdpunkter

En resa höjdpunkt, tillgänglighet klokt, för Natasha, var Disneyland i Paris. Det var första gången hon reste med rullstolen. Tåget, som är fullt tillgängligt, gick direkt dit, allt var platt, de fick vårdbiljetter och det fanns inga köer för funktionshindrade. Det var det första stället där Natasha kände att hennes funktionshinder inte var ett problem.

För Natasha, efter att ha tillbringat en enorm tid i sängen som ett resultat av hennes funktionshinder, är det oerhört viktigt att resa. För att komma utanför sin egen miljö, uppleva andra kulturer och träffa nya människor. Även om det är extremt utmanande för henne, är det något som alltid har varit viktigt för Natasha. Hon tror att resor, särskilt på grund av hennes begränsade rörlighet, oavsett om det är inom England eller utomlands, helt kan öppna upp sin värld.

Natasha är verkligen stolt över sin förmåga att ta negativa situationer och förvandla dem till något användbart och positivt. Av dessa negativa situationer har hon lyckats hitta sätt att njuta av saker som gör henne riktigt glad vid sidan av element som är extremt utmanande.

 

Sök där du vill gå nedan och använd vår kod Travel30 för att få 30 GBP av din första bokning med Handiscover!

 

Add Comment

Click here to post a comment