Äldre Resenärer Demografiska Familj med barn Geografi Kroatien Kuster & Klippor Reseguider Resetips Resmål Säsong Sommaren Stränder Yngre resenärer Zadar

En tillgänglig guide till Zadar, Kroatien: Att se och hur man tar sig runt

Handiscover
Zadar är full av historia, med massor av magiska inslag för att lämna dig att prata om resan i flera år efter det är över.

Rullstolsanpassad Zadar, Kroatien

Zadar är en av de platser du bör gå minst en gång i ditt liv. Rullstolstillgänglig Zadar började som en 9: e-talet f.Kr. uppgörelse.

Det har förändrats gradvis under åren men har hållit fast vid en charm alla sina egna från åren gått. Det är den äldsta kontinuerligt bebodda staden i Kroatien.

wheelchair accessible Zadar

Inte bara är Zadar full av historia, men det har en uppsjö av andra attraktioner folk flockas från miles runt för att besöka. En av de attraktionerna är ett sjöorgan!

Du kommer att läsa mer detaljer om den fantastiska synen nedan, men för tillfället, vet att Zadar är en vacker historisk stad med några överraskningar i rockärmen.

Att vara gammal, var Zadar ursprungligen inte byggd med rullstolar i åtanke. Det har dock gradvis vuxit upp och förändrats med tiden, vilket gör det till en destination du kan njuta av säkerheten i din rullstol.

Zadars 5 bästa rullstolsanpassade aktiviteter

  1. Gå Lyssna på Sea Organ

Som nämnts har Zadar en Sea Organ! Det ser ut som några ganska tråkiga vita marmor trappor som leder ut i havet vid första anblicken. Det är dock ett klassiskt exempel på hur utseende är inte alltid exakt som de verkar.

Accessible Sea Organ in Zadar croatia - Handiscover
Zadar vattnet berömda sjöorgan landmärke i Dalmatien, Kroatien

Trapporna döljer faktiskt en serie kanaler som ansluter till över 30 orgelrör. Varje uppsättning steg är inställd på en annan musikalisk sladd.

Denna setup är perfekt för den blåsiga kusten! Som vågor och havsbrisen tryck luft genom kanalerna, driver en spökar melodi ur orgelrör. Låtarna förändras när vågorna och vinden förändras, vilket skapar en konsert som ingen annan.

Trapporna själva är, uppenbarligen, trappor, så om du har svårt att gå över trappor du inte kommer att kunna gå över den delen av orgeln.

Du kan dock rulla ganska nära orgeln på den platta stigen som följer kusten. Det är den perfekta platsen att titta på solnedgången och lyssna när havet komponerar en låt efter den andra.

  1. Besök Giant, Solar-Powered Dance Floor

Jag vet… det verkar som ingenting kunde slå en orgel som spelas av havet, eller hur? Du tänker förmodligen att vi lika gärna kan avsluta den här artikeln här.

Men vänta! Zadar skapade ett annat stopp som är lika häftigt som orgeln, så svårt som det är att tro.

Denna attraktion är en 22-meters skiva. Det suger upp solstrålar hela dagen, sedan skapar vackra färgade ljusmönster som himlen mörknar.

Mindre skivor finns också där för att representera andra planeter i solsystemet. Den största skivan representerar solen. Vad är ännu mer awesome är att den gigantiska solen är nära Sea Organ!

Så kan folk titta på solnedgången över havet, medan du lyssnar på naturens musik och dansar på en gigantisk skiva som drivs av solens strålar. Ganska coolt, eller hur?

Även om du inte kan dansa, kan du fortfarande njuta av skivan! Det är helt platt, liksom marken runt den, så du kan rulla över den, eller sitta nära den och titta på ljusshowen som den dansar på genom kvällen.

  1. Go Båtliv på den vackra Adriatiska havet

Ett företag som heter Easy Nautic har gjort det möjligt för personer i rullstol att utforska den härliga kroatiska kusten med båt. Du kan hyra båten per vecka för att utforska området på egen tid.

wheelchair accessible Zadar

Var noga med att ha din kamera redo! Du vill dela vyn med din familj och vänner hemma när du har avslutat din turné.

Båten har ramper, en hiss, en kranlift, en masterhytt med ett badrum anpassat för rullstolsanvändare, och även en plats för rullstolsanvändare att lära sig sitta och segla!

En professionell skeppare kommer att följa med för att segla, ta hand om båten och föreslå olika vägar när du utforskar området. För bilder och mer information, gå hit.

  1. Dine på Groppo

Även om du vanligtvis försöker äta budget måltider och inte spendera för mycket när du är ute, är detta en av de platser som skulle vara väl en splurge!

Groppo är en medelhavsrestaurang med en meny som får din mun att vattnas.

För att ge dig en liten uppfattning om vilken typ av mat du kan förvänta dig, en av de varma förrätter du kan beställa är hemlagad pasta med Adriatiska räkor och basilika pesto.

En av deras skaldjursspecialiteter är bläckfisk bakad i lera med tomater. De har också köttspecialiteter för dig som föredrar något annat än fisk och skaldjur.

En av dessa rätter är veal kinder i Maraština vinsås med citrusfrukter pesto och hemlagad gnocchi. De har också ett utmärkt vin och dessert urval.

Du har ditt val i sittplatser. Ett alternativ är att gå upp ett par steg till en trevlig, utanför skuggade terrassen. Det andra alternativet är att sitta vid bord som är nere på gatunivå.

Det skulle vara lätt att rulla ner på gatan ända fram till ett av deras bord. Det rekommenderas att du gör en bokning innan du går för att vara säker på att du får ett bord. För mer information, gå hit.

  1. Sip några av de områden bästa drycker

Medan vi talar om mat, är det en bra tid att tänka på det faktum att Kroatien har gjort vin i tusentals år.

En tillgänglig guide till Zadar, Kroatien: Att se och hur man tar sig runt image 1

Om du vill ha vin är Kroatien ett bra ställe att utforska de olika typerna. Vi har hittat en plats som inte bara har exceptionellt vin utan också färskpressad juice och kaffe med skumkonst som är Instagram-klar.

Stället vi pratar om är La Bodega. Det är unikt eftersom det är en tunnelliknande vinkällare och bar. Det är precis vid huvudpromenaden, vilket gör det till ett bekvämt stopp medan du är ute och om.

Det finns ett litet steg för att komma in, men det finns uteservering så att du inte behöver gå in om du inte vill. Gå hit för mer information.

Bästa sätten att komma runt Zadar, Kroatien i rullstol

En tillgänglig guide till Zadar, Kroatien: Att se och hur man tar sig runt image 2

Ett sätt att ta sig runt Zadar är med taxi. Kroatien-Taxi är ett bra företag som erbjuder sina tjänster till alla- inklusive de som sitter i rullstol.

Tänk bara på att låta dem veta att du behöver ett fordon som är rullstolsanpassat när du bokar din taxi.

Buss- och tågstationer är rullstolsanpassade. En annan bonus är att offentliga toaletter i busstationer, tågstationer och flygplatser är också oftast rullstolsanpassade – som hjälper mycket medan du är ute och utforskar!

Om du vill kan du åka på en tur till Vransko-sjön. Det är en sjö känd för att vara en fristad för utrotningshotade fåglar.

Det är också unikt i att det är precis vid havet med en kalksten ås dela de två vattenförekomster. Turnén är rullstolsanpassad, det är bara begärt att du ger din egen vårdare om assistans krävs.

Bästa tillgängliga boenden i Zadar, Kroatien

Är du redo att bege dig ut till Zadar? Jag vet att jag är det! Men innan du går måste du planera ett pålitligt och hemlikt boende för dig själv.

Här är några bekväma och prisvärda lägenheter i Zadar. Klicka på bilderna så att du kan veta mer detaljerat information om tillgängligheten i och utanför fastigheten.

För närvarande klassificeras egenskaperna i tre kategorier. Vad du behöver göra är att bara välja en baserat på din egen rörlighet. För mer information om klassificeringssystemet kan du kontrollera hur webbplatsen fungerar.

Tveka inte heller att kontakta via e-post: booking@handiscover.com eller på telefon: +44 1550 400022 (Storbritannien).

 

Är du redo att bege dig ut till Zadar? Jag vet att jag är det! Staden är full av historia, med massor av magiska inslag för att lämna dig att prata om resan i flera år efter det är över. Tänk bara på att planera gott om tid för semestern! Du kommer inte vilja klippa den här kort.

Annan nyttig reseinformation

Andra Stora Resmål i Kroatien och Europa!!

För närvarande tillhandahåller vi £ 25 rabattkupong för din första bokning!!


Om oss

Så fungerar webbplatsen

För närvarande klassificerade Vi fastigheterna i tre kategorier. Vad du behöver göra är att bara välja en baserat på din egen rörlighet. För mer information om klassificeringssystemet kan du kontrollera hur webbplatsen fungerar.

 

Om författaren:

Cory Lee är en rullstolsanvändare, resemissbrukare och tillgänglig reseskribent. På sin blogg, Curb Free med Cory Lee, hoppas han att inspirera andra att rulla ut ur sina komfortzoner och se all skönhet vår värld har att erbjuda.

Tags

Add Comment

Click here to post a comment