Äldre Resenärer Demografiska Familj med barn Geografi Kroatien Kuster & Klippor Reseguider Resetips Resmål Rijeka Säsong Sommaren Stränder Utanför misshandlad vägen Våren Yngre resenärer

En tillgänglig guide till Rijeka, Kroatien: Att se och hur man tar sig runt

Handiscover
Med några noggrann planering, rullstolsanpassad Rijeka kan definitivt vara en härlig destination att utforska. Här är vad du ska se och hur du tar dig runt!

Rullstolsanpassad Rijeka

Rijeka är en vacker hamnstad i Kroatien, vid Kvarnerbukten vid Adriatiska kusten. Liksom de flesta av Kroatien är Rijeka utmanande för rullstolsanvändare på grund av de många trappor och kullerstensgator. En annan fråga är att många platser verkligen inte är rullstolsvänliga, men under de senaste åren har Kroatien börjat förbättras på detta område. Här är fem av de bästa rullstolsanpassade saker att göra i rullstolsanpassade Rijeka, Kroatien. För mer detaljinformation kan du också kontrollera vår handikappanpassade destinationsguide i Rijeka Kroatien.

Rijeka

5 Bästa tillgängliga aktiviteter i Rijeka

1 Umgås på central marknad

Den natursköna och historiska Central Market är ett fantastiskt sätt att få en känsla för Rijekas lokala kultur. Det finns många stånd med färska råvaror, hantverk, och deli livsmedel, samt en fiskmarknad i en vacker jugendhall.

Marknaden kan bli mycket upptagen, men området är platt och vägarna är tillräckligt breda för att rymma rullstolar. Du bör inte ha några problem att komma åt bås med rullstol, men om du stöter på några problem, de andra shoppare är oftast glada att hjälpa till. För mer information om Rijeka centrala marknaden kan du också kontrollera Rijeka Turistnämnden.

2 Utforska Korzo Street

En annan plats att njuta av den lokala kulturen är Korzo Street, med kaféer, butiker och fantastisk neoklassisk arkitektur. Gatan är bred och platt, men slingrande, och du bör kunna manövrera utan större svårigheter.

Det finns gott om kaféer och restauranger längs Gatan Korzo där du kan njuta av kaffe, kroatiska bakverk och lokala rätter. Under de varmare månaderna har de flesta matställen uteservering, så det är definitivt bäst att besöka på sommaren.

Tillgängligheten för restauranger och butiker kan variera kraftigt från plats till plats, även om uteservering definitivt gör det lättare. Dessutom är ägarna och de anställda i dessa anläggningar i allmänhet tillmötesgående och hjälpsamma om du behöver någon hjälp.

3 Se en föreställning på kroatiska Nationalteatern

Den kroatiska nationalteatern, eller HNK Zajc, har många olika typer av föreställningar, inklusive baletter, kammarkonserter, operor och pjäser. Nationalteatern är i klassisk arkitektonisk stil och är en verkligt imponerande syn.

Teaterns kalender finns på deras hemsida, där du kan se vilka föreställningar som kommer att spela och köpa dina biljetter. Teatern är fullt tillgänglig, och erbjuder några rullstolsvänliga sittplatser, men du kommer att vilja ringa i förväg för att begära en av dessa platser.

4 Gå till stranden

Rijeka beach

Rijeka har vackra stränder, varav några är tillgängliga för rullstolsburna. De som betecknas som blå flagg stränder har faciliteter för dem med rörlighet utmaningar, men hur tillgängliga de verkligen är kan variera avsevärt.

De två viktigaste tillgängliga stränderna i Rijeka är Ploče och Kostanj Bay, som båda har Blå Flagg-beteckningar. Stranden Ploče har en flytande barriär där du kan spela vattenbasket och har rullstolsåtkomst till havet. Här finns även rullstolsanpassade toaletter, omklädningsrum och duschar, och är ett bra strandalternativ.

Kostanj Bay är en annan tillgänglig strand och är ännu bättre än Ploče stranden för många. Kostanj Bay har också en flytande barriär och tillgång till havet för dem i rullstol, toaletter, omklädningsrum, duschmöjligheter, och handikappparkering. Jag rekommenderar verkligen att besöka Rijeka på sommaren så att du kan njuta av lite kvalitetstid på stranden.

Rijeka

5 Se en Star Show

Rijeka Astronomical Center är det första i sitt slag i Kroatien och är inrymt i en före detta militär fästning. År 2001 tillkom ett observatorium till centrum, och ett planetarium byggdes 2009. På sommaren finns det ett engelskspråkigt program varje onsdag och möjlighet att göra lite stjärnskådning varje lördag. Planetariet är också värd för en mängd olika shower. Det är bäst att kontakta Center direkt för att ta reda på vad som kommer att spela.

De flesta områden i Centrum är helt tillgängliga med hiss, med undantag för observatoriet och panoramaterrass. Lyckligtvis är planetariet helt tillgängligt och har utrymmen som rymmer upp till fyra rullstolar.

6 Bästa tillgängliga boenden i Rijeka

För att njuta av din sommarsemester i vackra Rijeka, bör du definitivt boka ett bekvämt boende för dig själv. Handiscover är en bra bokningswebbplats som ger dig en mängd fantastiska boendeupplevelser. Det är spännande att £ 25 rabattkupong väntar på dig !!

Titta på några bra exempel här! Klicka på bilderna för att se mer detaljinformation om tillgängligheten i och utanför fastigheten!!

För mer information om boenden och rabattkupongen, tveka inte att kontakta dem via e-post: booking@handiscover.com eller på telefon: +44 1550 400022 (Storbritannien).

Hur komma runt Rijeka som rullstolsanvändare

Även Kroatien har fortfarande massor av ikapp för tillgänglighet, rijeka har några tillgängliga kollektivtrafik. Buss- och tågstationerna i Rijeka är rullstolsvänliga och har i allmänhet tillgängliga toaletter också. De flesta av busslinjerna är också tillgängliga, även om de allmänna färjorna inte är det. Kollektivtrafiken fungerar från 05:00 till 11:30 och är mycket effektiv. Bussar och tåg anländer var femtonde minut eller så.

De viktigaste buss- och järnvägsstationerna ligger i centrum. Det finns massor av hotell inom gång / rullande avstånd av stationerna. Många andra attraktioner ligger inom gångavstånd / rullande avstånd också, inklusive museer och restauranger.

Även om avståndet mellan många attraktioner är hanterbart, är Rijeka fortfarande utmanande för rullstolsanvändare, särskilt om du har en manuell rullstol. Det finns massor av kullerstensgator och kullar i staden. Du kan behöva ringa en taxi om manövrering med rullstol är svårt.

Det finns några tillgängliga taxibilar i Rijeka som du kan hyra, och din bästa insats för att hyra ett tillgängligt fordon är Holiday Taxis. Företaget erbjuder rullstolsanpassade taxibilar med bakgavellift eller ramp. Du behöver inte ta dig ur rullstolen, och förarna kan hjälpa dig. Dessa taxibilar är främst för flygplatstransfer. Du skulle behöva kontakta dem direkt för att fråga om transporter runt Rijeka.

Under de senaste åren har Rijeka också börjat lägga rullstolramper till byggnader, handikappad parkering och trottoarramper, även om många av museerna och attraktionerna ännu inte har gjorts tillgängliga.

Tillgänglighetsanpassade turer

Det råder brist på tillgängliga turer i Rijeka, men du kan träna något med ett av de lokala turnéföretagen. Det finns ett par företag som låter dig arbeta med guiderna för att skapa en anpassad, privat rundtur. Två av dessa företag är Rijeka Resor och Tours av lokalbefolkningen, och du kommer att behöva kontakta dem direkt för att låta dem veta om dina behov och för att se vilka alternativ som finns tillgängliga. Rijeka Trips, i synnerhet, har åtagit sig att skräddarsy sina turer för att ge kunderna exakt vad de behöver, och det finns en god chans att du kommer att kunna ordna en turné med dem.

Rijeka kan vara utmanande för rullstolsanvändare på grund av kullerstensgatorna, kullarna och det begränsade antalet tillgängliga attraktioner. Dessutom kan många av de äldre byggnaderna, museerna och gallerierna helt enkelt inte ta emot rullstolsburna.

Med detta sagt, det finns fortfarande sätt som du kan njuta av Rijeka, främst på sommaren. Den centrala marknaden och Korzo Street är bra ställen att uppleva den lokala kulturen, och det finns vackra tillgängliga stränder. Det astronomiska centret och Nationalteatern har en rad fantastiska shower som du kan njuta av också. Med lite noggrann planering kan Rijeka definitivt vara en härlig sommardestination att utforska.

 

Om författaren:

Cory Lee är en rullstolsanvändare, resemissbrukare och tillgänglig reseskribent. På sin blogg, Curb Free med Cory Lee, hoppas han att inspirera andra att rulla ut ur sina komfortzoner och se all skönhet vår värld har att erbjuda.

Tags

Add Comment

Click here to post a comment