Äldre Resenärer Demografiska Familj med barn Geografi Hösten Prag Reseguider Resetips Resmål Sommaren Tjeckien Våren Vintern Yngre resenärer

En tillgänglig guide till Prag, Tjeckien: Att se och hur man tar sig runt

Handiscover
Många av Prags attraktioner har åtminstone en viss grad av tillgänglighet och med noggrann planering ett tillfredsställande besök i denna fantastiska stad är definitivt möjligt.

Rullstolsanpassad Prag

Prag är huvudstad i Tjeckien och är en av de vackraste europeiska städer. Större delen av staden och dess attraktioner överlevde andra världskriget oskadd. Dess unika arkitektur, historia och kultur gör det till ett extremt populärt turistmål. Även om Prags kullerstensgator och branta sluttningar innebär utmaningar för dem med rörelsehinder. Men många av de populära attraktionerna har åtminstone delvis rullstolstillgänglighet. Här är sju bästa rullstolsanpassade Prag attraktioner:

 

Saker att se i Prag

 

Prags slott

Wheelchair Accessible Prague Castle

Prags slott har anor från 800-talet och är en av de mest kända turistattraktionerna i staden. Den slående arkitekturen och den fantastiska utsikten över Prag är inte missas. Det finns rullstolsanpassade entréramper till många delar av slottskomplexet och grunder, inklusive det gamla kungliga palatset, Bildgalleriet och Prags slottsträdgårdar.

St. Vitus-katedralen

Med sin dramatiska gotiska arkitektur är St. Vitus-katedralen den största kyrkan i Tjeckien. Dess design var instrumental i utvecklingen av den sengotiska stilen av arkitektur i centrala Europa. I komplexet i Pragborgen har katedralen St. Vitus rullstolar på framsidan av byggnaden. En tillgänglig allmän toalett finns nära katedralen.

Karlsbron

wheelchair accessible prague Charles Bridge

Denna historiska gotiska stenbro med anor från 1400-talet korsar floden Vltava och förbinder Pragborgens komplex med Prags gamla stadsdel. Här finns trettio barockstatyer av helgon, Gamla stans brotorn och erbjuder vacker utsikt över floden Vltava. Bron är en rymlig 33 meter bred och är lätt för rullstolar. En rullstolsanpassad allmän toalett ligger nära Karlsbron på Gamla stan.

Gamla rådhuset Observationstorn

Observationstornet ligger på toppen av klocktornet i Gamla rådhuset och ger en imponerande utsikt över Prag. Huvudingången har endast steg, men personalen kommer att sätta upp en bärbar ramp vid en sidoingång på begäran. En elektronisk trapphiss når då en tillgänglig hiss. Hissen stiger upp till toppen av tornet men besökare i rullstol kan bara observera utsikten bakom glasväggar, eftersom observation däck är för liten.

Den spanska synagogan

Prags spanska synagoga är byggd i morisk Revival stil och färdig 1868. Det är Prags nyaste synagoga och byggdes på platsen för Prags äldsta synagoga, Old School. Den innehåller en omfattande permanent utställning om judisk historia i Böhmen och Mähren. Utanför synagogan finns en liten park med en modern staty av den ikoniska tjeckiska författaren Franz Kafka. Det finns en rullstolsvänlig entré till synagogan som har en plattformshiss.

Zizkov televisionen står hög

Wheelchair Accessible Prague Zizkoy Tower

Zizkovtornet är ett överföringstorn färdigt 1992 och står 709 meter högt. Dess stil är högteknologisk arkitektur och den ultramoderna designen består av tre rör som stöder nio pods. Sex av dessa poddar är öppna för besökare och erbjuder panoramautsikt över Prag. Byggnaden har tre hissar och alla observationsdäck är fullt tillgängliga.

Kampaön

Denna ö ligger mitt i floden Vltava på sidan av stadsdelen Malá Strana. Det är ansluten till Karlsbron genom gatan Na Kampe och det finns en tillgänglig ramp ner till ön. Ön har ett modernt konstgalleri som heter Museum Kampa och öppna gräsbevuxna utrymmen för picknick eller avkoppling. Det finns också tillgängliga allmänna toaletter på ön.

 

Ta sig runt i Prag

wheelchair accessible prague Metro

När det gäller att ta sig runt Prag, de många kullerstensgator kan innebära vissa svårigheter men det är i allmänhet möjligt att manövrera en rullstol på de flesta vägar. Trottoarkanterna vid de flesta korsningar sluttar ner mot gatan för att göra korsningen lättare.

Tunnelbanan är den mest tillförlitliga medel för kollektivtrafik för alla, men det finns bara fyra tillgängliga stationer i stadens centrum – Muzeum, Florenc, Hlavni Nadrazi, och Vltavska. Dessutom fungerar inte alltid ramperna och hissarna ordentligt. Därför rekommenderas samråd med Webbplatsen För Prags allmänna kollektivtrafik för uppdateringar. Tunnelbanan stänger vid midnatt och få tillgänglighetsalternativ finns tillgängliga för sena nattresor. Ungefär 65 % av bussarna och 21 % av spårvagnarna är tillgängliga, men det är ofta långa väntetider mellan bussarna. Dessutom är många spårvagnshållplatser inte tillgängliga. Prag har också ett begränsat antal rullstolsanpassade taxibilar som kan reserveras. Så, gör dina bokningar i förväg!

Ett annat alternativ för besökare med rörelsehinder är att resa på en tillgänglig turné. De kan ordnas genom olika företag som Bezbatour, Accessible Prag och Avant Garde Prag. Bezabatour är dock den enda tjeckiska resebyrån som specialiserar sig på tillgängliga turer. De kan ordna turer för besökare i rullstol till Prags historiska centrum. Samt ordna tillgängliga mikrobussar eller taxi för dig, med information om tillgängliga toaletter i Prag och i hela Tjeckien. Mer information finns på deras hemsida.

Prag har gjort avsevärda framsteg när det gäller att förbättra tillgängligheten till rullstolar under de senaste åren, men det saknas fortfarande tillgängliga anläggningar på många områden. Men många av de stora attraktionerna har åtminstone en viss grad av tillgänglighet och med noggrann planering ett tillfredsställande besök i denna fantastiska stad är definitivt möjligt.

Vi har fantastiskt boende i Prag! Se dem här
.
Kolla in vår Tjeckien Guide här

 

Om författaren:

Cory Lee är en rullstolsanvändare, resemissbrukare och tillgänglig reseskribent. På sin blogg, Curb Free med Cory Lee, hoppas han att inspirera andra att rulla ut ur sina komfortzoner och se all skönhet vår värld har att erbjuda.

Tags