Afrika Äldre Resenärer Demografiska Familj med barn Geografi Marocko Marrakech Reseguider Resetips Resmål Säsong Sommaren Våren Yngre resenärer

En tillgänglig guide till Marrakech, Marocko: Att se och hur man tar sig runt

Handiscover
Med lite noggrann planering är det möjligt att ordna en trevlig resa till Marrakech.

Rullstolsanpassad Marrakech

Marocko är fortfarande, tyvärr, saknas när det gäller rullstol tillgänglighet, och resenärer har många utmaningar att brottas med såsom höga trottoarkanter, dåligt underhållna vägar, och en brist på ramper, hissar och transportalternativ. Om du planerar att besöka Marocko i en rullstol noggrann planering är viktigt. Med detta sagt, trots svårigheterna, är det säkert möjligt att ordna ett roligt besök. Ett bra resmål är Marrakech, där terrängen är plattare och de gamla stadsbanorna är bredare än på andra ställen. Det finns också en mängd olika platser i rullstolsanpassade Marrakech som är åtminstone delvis tillgängliga. Här är fem av de bästa rullstolsvänliga saker att göra i Marrakech:

wheelchair accessible Marrakech

5 av de bästa sakerna att göra i Marrakech

Ben Youssef Madrasa

Detta koraniska college går tillbaka till14-talet och är ett vackert exempel på islamisk arkitektur, med sina fantastiska mosaiker, stuckaturväggar och brons entré grind. År 1960 byggdes om till ett museum och genomgick stora renoveringar 1999. Det är ett extremt populärt turistmål och att komma så tidigt som möjligt är det bästa sättet att undvika de stora folkmassorna. Även i en två våningar utan hissar, arkitekturen, inklusive hisnande innergård och uteplats, kan ses från bottenvåningen.

Bahia-palatset

Detta palats är en av de mest spektakulära sevärdheterna i Marrakech, med sin andalusiska och moriska arkitektur. Det finns 160 rum, innergårdar och uteplatser med apelsinträd, och anläggningen har vackra mosaiker och arabesker, cedersniderier och stuckaturer. Ett besök i palatset får inte missas, och majoriteten av bottenvåningen i komplexet är platt och tillräckligt bred för rullstolar att passera. Palatset blir extremt trångt eftersom det är en stor turistattraktion i Marrakech, och anländer så nära öppningstid som möjligt rekommenderas.

En tillgänglig guide till Marrakech, Marocko: Att se och hur man tar sig runt image 1

De saadiska gravarna

Gravarna byggdes i slutet av 1500-talet av den saadiske härskaren Ahmed el-Mansour och är begravningsplatsen för fyra sultaner och sextiofyra av deras familjemedlemmar.th Komplexet består av två mausoleer som har lummiga trädgårdar, och rummen inkluderar utarbetade mosaiker, marmorpelare och cedertak. Denna märkliga syn är på bottenvåningen och dess gångar och dörröppningar är tillräckligt stora för att rymma rullstolar.

Den judiska kyrkogården

Marrakechs judiska kyrkogård ligger 15 minuters promenad från torget Djemaa el Fna i den gamla staden. Efter att ha passerat genom en bred metallgrind kommer du in i ett expansivt område med hundratals gravar. Det finns i allmänhet inte många turister här, i motsats till många av de andra attraktionerna i Marrakech. Att besöka kyrkogården beskrivs ofta som en surrealistisk upplevelse, särskilt när man badar i det sena eftermiddagsljuset och du kommer sannolikt inte att bli störd av många andra besökare. När det gäller tillgänglighet, har kyrkogården inga trappor och körfält är breda, vilket gör det till en lämplig destination för dem i rullstol.

Marrakech Medina

Marrakechs gamla stad, eller Medina, har många sevärdheter, inklusive det berömda torget Djemaa el Fna. Området är också känt för sin souk (marknad). Souk erbjuder ett brett utbud av textilier, hantverk, ett brett utbud av kryddor och mycket mer. Den Djemaa el Fna är en fascinerande plats på natten också. Här hålls uppträdanden av berättare, musiker och dansare. Du kan njuta av en läcker varm måltid tillagad på en av grillgropar också. Medan vissa områden i gamla stan är otillgängliga med rullstol, souk och centrala torget är på ett platt område. Körfält är också tillräckligt bred för rullstolar.

En tillgänglig guide till Marrakech, Marocko: Att se och hur man tar sig runt image 2

Ta sig runt Marrakech som rullstolsanvändare

Kollektivtrafiken är i allmänhet inte rullstolsanpassad, och att ta sig runt med bil är det bästa alternativet. Stadsbussar tenderar att vara äldre modeller utan nollstegsinträde, hissar eller höjdjusteringsreglage. Rullstolsanvändare kan fortfarande kunna använda dem med lite hjälp. Att resa med en stödperson är bäst. Men många marockaner är till hjälp för personer med funktionshinder och är snabba att erbjuda hjälp. Om bussarna inte är ett alternativ, den beige Petit Taxis är okej för att resa genom staden. Taxibilarna är inte tillgängliga, så rullstolen går i bagageutrymmet. Av denna anledning är manuella rullstolar som kan vikas bättre.

Tillgänglighetsanpassade turer

Det finns några reseföretag som erbjuder tillgängliga turer till Marocko, inklusive de som stannar i Marrakech. Det primära företaget är Marocko Accessible Travel Consultants, som specialiserat sig på anpassade turer för dem med rörelsehinder. Du kan delta i en fullständig anpassad turné eller en dagstur till en mängd olika platser i Marocko. Alla aktiviteter är rullstolsanpassade. Tala bara med dem direkt om dina specifika behov. De kräver också att du skickar in ett mobilitetsenkät så att de kan vara säkra på att anpassa din resa därefter.

wheelchair accessible Marrakech

Marrakech är en av de mer rullstolsvänliga platserna i Marocko. Det finns dock utmaningar att ta sig runt på grund av brist på tillgängliga toaletter och faciliteter. Av dessa skäl är det bra att boka din resa med en tillgänglig turnégrupp. Men om du föredrar att besöka på egen hand, är det säkert möjligt att ordna en trevlig resa till Marrakech.

Accessible-Handi-Oasis Accessible Guide to Marrakech

Kolla in andra tips från Top Destinations som Mallorca , Kapstaden, London och Barcelona!

Om författaren:

Cory Lee är en rullstolsanvändare, resemissbrukare och tillgänglig reseskribent. På sin blogg, Curb Free med Cory Lee, hoppas han att inspirera andra att rulla ut ur sina komfortzoner och se all skönhet vår värld har att erbjuda.

Tags

Add Comment

Click here to post a comment