fbpx
Accessibility Classification Äldre Resenärer Allmänt Antarktis Bra att veta Demografiska Familj med barn Geografi Indien Mobilitetsklass 3 Personliga Reseplanering Resetips Resmål Spanien Sydafrika Taj Mahal Yngre resenärer

7 Life Lärdomar jag har lärt mig från att besöka 7 kontinenter som rullstolsanvändare

Handiscover

Under de senaste sju åren har jag haft chansen att resa till några anmärkningsvärda platser. Jag har sett Taj Mahal i Indien, ridit i en luftballong över vulkaner i Spanien, och även blivit attackerad av en flodhäst i Sydafrika (ja, verkligen!), men kanske min största prestation var att nå Antarktis tidigare i år. Antarktis var min sjunde kontinent och det hade varit mitt livsmål sedan sex års ålder att nå varje kontinent. För att vara ärlig, jag är fortfarande lite chockad över att jag faktiskt gjorde det … och bara två veckor innan jag fyllde 30 år!

Jag har haft mycket roligt på min resa till alla sju kontinenter, men jag har också lärt mig massor. Jag säger alltid att resa är den bästa läraren eftersom reser gör det möjligt för oss att steg, eller rulla i mitt fall, utanför våra komfortzoner. Historieböckerna väcks också till liv när vi reser, så det är lättare att lära sig på vägen.

Av alla mina resor, det finns några värdefulla lärdomar som jag har lärt mig på vägen. Här är de sju viktigaste sakerna jag har lärt mig av att besöka sju kontinenter som rullstolsanvändare –

 

Vänliga människor finns överallt om du letar efter dem

Vissa dagar kan det verka utmanande att hitta snälla människor. Med all den politiska splittringen och de frågor som för närvarande pågår i vår värld kan det vara ganska mentalt dränerande, men även om negativiteten ibland kan överskugga ljuset, finns det fortfarande så många vänliga människor ute i världen. Vi kan bara behöva titta lite hårdare för dem ibland

Människor är verkligen vänliga och hjälpsamma, och jag har sett detta över hela världen. När jag var på Island kom jag till en restaurang och det fanns ett steg att komma in, men kocken hjälpte till att lyfta min tunga rullstol över steget. När jag var i Marocko, hjälpte en man mig överföra på en kamel i Sahara öknen. När jag var i Argentina, en kollega rullstolsanvändare utmanade mig till en rullstol ras på gatorna och vi delade några skratt efteråt. Jag kunde lista alla de många anmärkningsvärda människor som jag har träffat, men detta skulle förvandlas till den längsta blogginlägg genom tiderna. Kort sagt dock aldrig ge upp på mänskligheten. Snälla människor är runt omkring oss.

 

7 Life Lärdomar jag har lärt mig från att besöka 7 kontinenter som rullstolsanvändare image 1

Alltid vara villig att prova något nytt

Nästan alla mina största minnen började från en plats av rädsla och att vara rädd för att prova något nytt. Ibland men när vi är rädda för att prova något nytt är det för att det är så stor och skrämmande, men i slutändan, dessa gör för de bästa upplevelserna.

Jag glömmer aldrig hur nervös jag var innan jag gick luftballong för första gången. Jag var ett nervvrak och allt jag kunde tänka på var allt som kunde gå fel. På något sätt lyckades jag skjuta mina rädslor åt sidan tillräckligt länge för att komma i korgen och inom några minuter var jag uppe i luften. När jag tittade ut på den vackra scenen under mig, alla mina första farhågor gick bort och jag insåg hur fantastisk den möjligheten var. Jag har nu gått varmluftsballong tre gånger och det är alltid en fenomenal upplevelse. Om jag skulle ha stannat rädd och varit ovillig att prova det, skulle jag aldrig ha vetat hur stor av en aktivitet det är.

 

En positiv inställning är en nödvändighet

För att vara ärlig, reser som rullstolsanvändare kan vara tufft. På nästan varje resa, är något skyldig att gå fel eftersom det finns så många bitar som går in i pusslet av tillgängliga resor. Men för varje problem finns det en lösning. För att hitta lösningen och ta itu med vad fiasko som händer dock måste du absolut ha en positiv attityd.

På min första natt någonsin i Europa, kom jag till mitt hotellrum i München, Tyskland och behövde ladda min motordrivna rullstol. Jag hade en adapter och en omvandlare, men så fort jag pluggade in den i utloppet, det bokstavligen sprängdes. Gnistor flög och strömmen gick i ca 15 minuter. Det var ett sammanbrott, men istället för att flippa ut, stannade jag positiv, fick på Google, och hittade en rullstol verkstad bara några miles away. Lyckligtvis hade de den exakta laddaren som jag behövde i lager, så jag kunde köpa den och använda den för resten av min resa. Genom att hålla sig lugn och positiv, allt fungerat ganska snabbt och min semester var inte förstört på något sätt.

 

7 Life Lärdomar jag har lärt mig från att besöka 7 kontinenter som rullstolsanvändare image 2

 

Empati är den mest värdefulla tillgång du kan ha

Per definition är empati “förmågan att förstå och dela känslor av en annan.” Om vi alla kunde sätta oss i andra människors skor som lever under andra omständigheter än vi gör, tror jag fullt ut att världen skulle kunna vara en mycket bättre plats.

När jag besökte Ecuador fick jag tillfälle att träffa en grupp inhemska Kichwa-människor i Amazonas regnskog. De visade mig hur de lever och det var otroligt för mig hur de kunde leva med så lite. Och de var nöjda med ingen TV, den senaste iPhone, och snabbmat. De levde av marken och den erfarenheten fick mig att se på mitt eget liv. Jag tänker fortfarande på dem hela tiden och jag vet nu att jag inte behöver all den senaste tekniken för att leva ett lyckligt liv. Jag kan nöja mig med mindre och jag är tacksam till Kichwa folket för att visa mig det.

 

Förutfattade meningar bör lämnas vid dörren

Innan jag besökte Mellanöstern för första gången var jag ett nervvrak. Jag trodde att det skulle vara en farlig plats att besöka på grund av mina förutfattade meningar. Visst, vissa områden i Mellanöstern, och varje land förmodligen, är osäkra, men jag insåg inte hur anmärkningsvärt Mellanöstern kan vara förrän jag besökte Israel och Palestina för mig själv.

Vid den andra dagen av min resa, jag var mer orolig för hur välsmakande nästa falafel skulle vara än min säkerhet. Lokalbefolkningen var otroligt vänlig, det var förvånansvärt tillgänglig, och jag drömmer nu om mitt nästa besök i området. Försök att se förbi dina egna förutfattade meningar eller idéer när du reser. Bilda dina egna tankar när du faktiskt upplever destinationen.

7 Life Lärdomar jag har lärt mig från att besöka 7 kontinenter som rullstolsanvändare image 3

Vi vill alla samma saker i livet

Om du tittar på nyheterna i mer än fem minuter, kommer det förmodligen att verka som de flesta i världen har ingenting gemensamt. Det finns en hel del kaos och splittring, men när vi koka ner allt, jag tror fullt ut att vi alla vill samma saker i det stora livet. Lycka och kärlek är två ganska uppenbara saker, men om jag bara kunde välja en sak som varje enskild person på denna planet vill, skulle det vara validering.

Alla, i alla länder som jag har besökt, vill bli validerade. De vill veta att någon lyssnar på dem och att deras ord betyder något. När du pratar med någon eller när någon pratar med dig, titta dem i ögonen och faktiskt uppmärksamma vad de säger. Det är det enklaste som vi kan göra för andra och du kommer att göra några fantastiska anslutningar genom att göra detta.

 

Jag har enorma privilegium (och du förmodligen också!)

När jag först kom till Indien, fortsatte jag att få stirrar. Många av lokalbefolkningen verkade vara fascinerad av min motoriserade rullstol. De bad om selfies och skulle bokstavligen springa för att se mig komma ut ur turnébilen. Först fann jag det irriterande till viss del, men en person ändrade hela min outlook. Han frågade hur mycket en rullstol som min kostar och när jag berättade för honom att det var runt $ 35.000, såg han helt krossad. Han började berätta om hur hans bror var funktionshindrade och behövde en rullstol som min, men det fanns inga motoriserade rullstolar finns i Indien och även om det fanns, kunde de aldrig råd med en. Hans bror använder en hemmagjord rullstol och kan inte ens lämna huset. Kan du tänka dig?!

Lyckligtvis, bara på grund av var jag föddes, jag kan använda en motoriserad rullstol, som min försäkring köpte. Om jag hade fötts i Indien, så hade det mycket väl kunnat vara jag… helt oförmögen att lämna huset. I det ögonblicket i Indien insåg jag vilket enormt privilegium jag har och hur lyckligt lottad jag verkligen är. Det gav mig en helt ny syn på livet och visade mig hur mycket hjälp andra behöver runt om i världen. Vi måste alla göra vår del för att hjälpa andra eftersom vi kan vara i exakt samma situation, om inte för ren tur.

 

Alla sju av dessa lärdomar som jag har lärt mig är sådana som jag alltid kommer att ta med mig vart jag än går. Att resa är roligt och spännande, men det är också den bästa läraren. Så, börja planera din nästa resa nu. Man vet aldrig vad man kan lära sig!

 

 

Om författaren:

Cory Lee är en rullstolsanvändare, resemissbrukare och tillgänglig reseskribent. På sin blogg, Curb Free med Cory Lee, hoppas han att inspirera andra att rulla ut ur sina komfortzoner och se all skönhet vår värld har att erbjuda.

 

Add Comment

Click here to post a comment