Nice anpassad reseguide för en tillgänglig semester

accessible holiday accommodation Nice

Med Handiscover är det enkelt och bekvämt att hitta och boka anpassat semesterboende i Nice och ta del av allt staden och trakten har att erbjuda.
Våra globala alternativ och vårt fokus på resmål där det finns bostäder för personer med begränsad rörlighet i rullstol eller annan funktionsnedsättning innebär att du kommer att hitta exakt vad du letar efter för att kunna utforska Nice. Nice är Franska rivierans förtrollande huvudstad. Staden omfamnar Änglabuktens (La Baie des Anges) svepande kurva och grusstranden möter det koboltblå havet i ett hisnande paradis.

Med dess närhet till Monaco, Cannes och Antibes är Nice portalen till Franska rivieran. Denna romantiska fras beskriver medelhavskusten i sydöstra Frankrike. Monaco ligger 20 minuter bort medan Cannes och Antibes finns på 30 minuters avstånd. En France Rail Pass ger dig tillgång till alla fyra städer.

HANDIKAPPANPASSADE OCH TILLGÄNGLIGA AKTIVITETER I NICE

Promenade des Anglais

Den breda, platta promenaden som skiljer stranden från staden kallas La Prom av Niceborna. Den breda boulevarden är ett landmärke i staden, den följer stranden och förbinder flygplatsen med Port de Nice. Gångvägen är i utmärkt skick och platt, perfekt lämpad för rullstolar. Man kan också se den safirskimrande viken från en av de blå solstolarna.
Från promenaden når man också Phoenix Park och Museum of Asian Arts (Musee des Arts Asiatiques de Nice). En järnskulptur hyllar de berömda blå stolarna. Barer och restauranger kantar också promenaden. Från mitten av februari till början av mars varje år är La Prom dessutom värd för karnevalen i Nice och dess blomsterkrig (Bataille de Fleurs).

Phoenix Parc Floral de Nice
Plats – 405 Promenade des Anglais

Denna botaniska trädgård är extraordinär och tämligen rullstolsvänlig och det är möjligt att låna en rullstol (eller en barnvagn för små) om man kommer oförberedd. Den har inte bara exotiska djur och växter utan också ett antal fascinerande attraktioner. Bland de fantastiska fåglar som lever här finns påfåglar, papegojor, ugglor, strutsar och tranor. Området innehåller 20 temaavdelningar med färgglada planteringar som är lättåtkomliga. Vinterträdgården är en av de största i Europa.

Chagallmuséet
Adress – 36 Avenue Docteur Menard
Hemsida – Klicka här

Vissa museer har trappor som begränsar tillgängligheten, men de flesta erbjuder massor av bildskärmar och information som är fullt tillgängliga för funktionshindrade. Chagallmuséet är emellertid rullstolsanpassat och innehåller den största samlingen av verk av Marc Chagall, den berömda ryska konstnären som bodde i Paris 1910–1914. Trots att han föddes in i fattigdomen under den ryska revolutionen speglar hans målningar glädje och optimism.
Utnyttja den gratis ljudguiden som finns på flera språk inklusive engelska, tyska, japanska, kinesiska, italienska, ryska och franska. Museet arrangerar med jämna mellanrum jazz- och klassiska konserter i sitt spektakulära glasauditorium.

Tillgängligt/anpassat boende i Nice

Handiscover erbjuder en mängd olika tillgängliga boende runtom i världen, inklusive små hotell, hus, stugor, lägenheter och bed-and-breakfast. Uthyrningarna har diverse anordningar för funktionshindrade, t. ex. ramper, hissar och anpassade badrum med rullar i duschar och hissar. Oavsett nivå av rörlighet kan du hitta det perfekta boendet, anpassat efter dina och dina medresenärers behov. Upptäck tillgängliga semesterboenden i Nice här!

Ta sig runt med funktionshinder – TILLGÄNGLIGA TRANSPORTER

Nice har ett brett utbud av transportalternativ som kan hjälpa personer med funktionshinder eller som använder en rullstol. Många bussar och taxibilar kan hjälpa dem som behöver ha med sig utrustning som ska skjutsas runt. Det finns en järnvägsförbindelse till flygplatsen som har mycket bra faciliteter för rörelsehindrade resenärer.

Tillgängliga tåg

TGV är din biljett till snabba transporter i Frankrike. Tåget innehar världsrekordet i hastighet med sina 323 km i timmen! Linjen som betjänar Nice löper längs kusten och bjuder på enastående vyer, vackrare än dem man får om man färdas med bil.
På alla större sträckor i Frankrike tillhandahåller TGV en handikappanpassad vagn i förstaklassdelen på sina tåg. Bekvämligheterna inkluderar en rullstolslyft, reserverade platser för rullstolsburna och följeslagare, anpassade toaletter och en larmknapp. Man har också tillgång till rullstollagring och assistans vid ombordstigning.

Man måste göra bokningar och ange antal sittplatser i den rullstolsanpassade vagnen. Man kan köpa biljetter upp till 90 dagar i förväg. Trots att vagnen ligger i första klass så har man har rätt att sitta med en andraklassbiljett.
Funktionshindrade resenärer och deras medhjälpare får rabatterade priser. Även om priserna inte kan bokas online, kan man göra bokningar på alla SNCF-stationer. “SNCF” är den franska förkortningen för det nationella järnvägsbolaget. Barn är berättigade till gratis eller reducerat pris och spädbarn reser helt gratis.
Ytterligare TGV-information finns här. Detaljer om tjänster och bekvämligheter för funktionshindrade finns här.

Järnvägsstationen i Nice

Järnvägsstationen i Nice är belägen i centrum och har förbindelser till flygplatsen via buss 99. Såväl höghastighetståg från TGV som regionala TER-tåg går från Nice station. Du hittar bussar och taxibilar utanför.
Turistbyrån är en användbar resurs. Järnvägsstationens tjänster omfattar funktionshinderassistans, bagageförvaring, Wifi, toaletter och en bankomat. Observera att Nice inte har någon tunnelbana.

Rullstolsvänliga bussar

Bussar i Nice tenderar att vara fullpackade. Undvik särskilt rusningstid och perioder som skollov och sommarlov, då är tillgången till rullstolar begränsad. Alla bussar kan inte sänkas. På den positiva sidan finns dock att barn åker gratis eller till reducerat pris och spädbarn reser helt gratis.

Handikappvänliga spårvagnar

Nice spårväg är U-formad och löper genom centrum. För närvarande finns det en linje i drift, med två stationer. Linje 1 förbinder norra Nice med Place Massena och östra Nice.
Det finns 21 hållplatser i nord-sydlig riktning och det tar 17 minuter att resa hela vägen. Biljetter kan inte köpas ombord och säljs från maskiner vid spårvagnshållplatser. Maskinerna tar euromynt och kreditkort med mikrochips. Sedlar accepteras inte.
Spårvagnen avgår var femte minut på dagen och var tjugonde minut på natten och går från 04:24 till 01:35. Validera din biljett vid ombordstigning genom att sätta in den i en gul maskin. Då kan du åka med ett obegränsat antal tillgängliga spårvagnar, tåg eller bussar inom de närmaste 74 minuter i en riktning. Ytterligare information om spårvägen i Nice finns här.

Tillgängliga transporter

Här är information du särskilt kommer att uppskatta! Inköp av en biljett till kollektivtrafiken ger dig tillträde till alla tåg, bussar och spårvagnar som ligger inom 74 minuters avstånd från varandra. Biljetter finns i automater vid hållplatserna.
Gratis ombokning kan göras från ett färdmål till ett annat så länge man färdas i samma riktning. Man måste validera sin biljett vid ombordstigning. Validering anger datum, klockslag, vägnummer och färdriktning. Man kan inte åka en tur- och returresa på samma biljett. OBS! Varje gång man går ombord en spårvagn eller buss måste man validera sin biljett. Har man glömt det så debiteras man böter.

Tillgänglig Biluthyrning

Nice sägs vara mycket överbelastat när det gäller körning och parkering. Men om du är en tålmodig resenär och föredrar en hyrbil, gör din bokning i god tid innan resan. Hertz och Europcar erbjuder anpassade fordon med handreglage.
Om man vill använda parkeringsrutor för funktionshindrade på parkeringsplatser så måste man visa ett tillstånd i bilrutan. Man kan ansöka om ett universellt tillstånd i sitt hemland. Under körning, Man är enligt lag skyldig att ha en fluorescerande gul väst i bilen. Den ska bäras under ett motorstopp för att man ska vara synlig för andra bilister.

Rullstolsvänliga färjor

SNCM:s färjor mellan Nice och Korsika har hissar för att underlätta för rullstolar.

Med så mycket att se, upptäcka och utforska är Nice den perfekta destinationen för din nästa semester. Låt Handiscover hjälpa dig att hitta perfekta semesterbostäder och bästa områden, hotell, stugor eller lägenheter för din vistelse. Försäkra dig om att du och dina nära och kära får njuta av en semester att minnas på en destination ni aldrig glömmer.

Boka här!